Her har de homoseksuelle flest rettigheder

20 maj 2019 Søren Black
image

En ny opgørelse viser, hvor du skal rejse hen, hvis du vil støtte de lande, der gør mest for at sikre rettigheder til de homoseksuelle. Og her ligger Danmark blandt de bedst placerede.

Når du rejser ud i Europa, kan du jo tænke over, om din rejsedestination gør noget aktivt, for at sikre rettigheder til de homoseksuelle, der også kaldes LGBT+ personer. Her kan du støtte dig til en ny opgørelse kaldet ‘The Rainbow Europe’ fra LGBT+-rettighedsorganisationen ILGA-Europe. Her bliver 49 lande rangeret på en skala fra 0 til 100 procent. Får et land 0 procent, er der tale om, at der ydes de mest forfærdelige krænkelser overfor de homoseksuelle, mens 100 procent refererer til de flest mulige rettigheder. Den endelige score kommer efter en bedømmelse i 69 forskellige kategorier, herunder beskæftigelsesrettigheder og ægteskabs-rettigheder. Det er 10. gang, at ILGA-Europe laver opgørelsen, der tager udgangspunkt i de love og politikker, der vedrører rettigheder for de homoseksuelle.

Danmark er godt med

Selvom Danmark er kendt som et åbent og tolerant land, hvor der for eksempel afholdes Pride i København hvert år, så er vi herhjemme alligevel ikke topscorer i opgørelsen. Malta er det land der med en score på 90 procent ligger højest i opgørelsen. Herefter følger Belgien og Luxembourg, der får en score på henholdsvis 73 procent og 70 procent. Endelig kommer Danmark ind på scoren med 68 procent. Det er især familierettigheder, plads i civilsamfundet og juridisk kønanerkendelse samt kropslig integritet, der trækker scoren op for Danmarks vedkommende. Når vi alligevel må se os slået af et par andre europæiske lande, så skyldes det, at vi i kategorierne asyl-rettigheder får en score på 33 procent, mens vi inden for kategorien hadforbrydelser og hadske udtalelser lander på 50 procent.

Her er de værste

Danmarks placering på opgørelsen fra ‘The Rainbow Europe’ står dog i skærende kontrast til de værste lande for homoseksuelle i Europa. I bunden finder vi Aserbajdsjan, der scorer 3 procent i opgørelsen, mens Tyrkiet og Armenien følger efter med henholdsvis 5 procent og 7 procent.

Flere Nyheder